top of page
  • Forfatterens bildePer Ole Bjørnstad

Har alle takstingeniører | bygningssakkyndig | takstmenn takstutdanning?

Oppdatert: 1. feb.

Du trodde kanskje at det var krav til hvem som kan kalle seg en takstmann, takstingeniør eller en bygningssakkyndig! Det korte svaret er NEI!

Hvem som helst kan kalle seg for en bygningssakkyndig og de andre titlene. Dette er fordi takstmann, takstingeniør eller bygningssakkyndig ikke er beskyttet yrkestittel. Det finnes allikevel takstutdanning i form av kurs fra forskjellige tilbydere og takstforeninger.

Det er stor forskjell på et taksttyrke og det å være en håndverker. I takstyrket må du være interessert i forskriftskrav og regler innenfor bolig og eiendom. Samtidig som du må ha evnen til å sette deg inn i utviklingen i byggebransjen.

Det er allikevel en veldig stor fordel å ha en håndverksbakgrunn som takstingeniør. Dette bidrar som regel til en ytterligere helhetsforståelse av takseringsoppdraget for blant annet utførelse, materialberegninger og bygningsfysikk.

Daglig leder i Certus Takst, Per Ole Bjørnstad, er byggteknisk fagskoleingeniør (120 studiepoeng) i tillegg til Mesterbrev som murer og takstutdannelse hos både BMTF og Norsk Takst.

Takstingeniør | takstmann Norsk takst

Norsk takst er en sammenslåing av Norges takseringsforbund (NTF) og NITO takst. Det var de to største bransjeorganisasjonene for takstingeniører som ble slått sammen 1. januar 2018. Norsk takst er Norges desidert største bransjeforening for takstforetak og takstingeniører. Takstutdannelsen skjer via Norges Eiendomsakademi (NEAK) og er den mest anerkjente omfangsrike takstutdannelsen i Norge.

Takstutdannelse gjennom Norges Eiendomsakademi (NEAK)

Byggmesternes takseringsforbund | BMTF

Andre takstmenn | takstingeniører | bygningssakkyndig

bottom of page