Per Ole Bjørnstad
Hva er en takstmann | takstingeniør og en bygningssakkyndig?
Oppdatert: 2. mai
Takstmann | takstingeniør | bygningssakkyndig
Takstmann, takstingeniør eller bygningssakkyndig er en side av samme sak, men benyttes i dag i ulik grad av forskjellige yrkesgrupper og forbrukere.
Takstingeniør er yrkestittelen som vil bli brukt i årene som kommer. Ordet takstmann er som med andre yrkestitler med mann i seg, og er under en fornyelsesprosess. Det er allikevel takstmann som er det ordet flest forbrukere bruker som yrkestittel.
Er takstmann en beskyttet tittel?
Takstmann er ikke en beskyttet yrkestittel og hvem som helst kan kalle seg for en takstmann og utføre et takst eller tilstandsrapport i boligen din?
Hva er en takstmann?
Takstmann er tittelen de aller fleste benytter i dag og spesielt forbrukere. Ved å benytte tittelen takstmann gjør en seg forstått for de fleste, men takstmann er på vei ut av dagligtalen på grunn av at tittelen ikke er kjønnsnøytral.
Norsk takst, som er Norges største bransjeorganisasjon for takstforetak og takstingeniører, har bestemt prøver å benytte tittelen takstingeniør. Selv om uavhengig takstmann fortsatt henger litt igjen i dagligtalen. Som med alt annet tar det tid før endringene får fotfeste i befolkningen.
Hva er en takstingeniør?
Er takstingeniør en beskyttet yrkestittel?
Takstingeniør er i likhet med takstmann ingen beskyttet tittel og kan benyttes av alle, også de som ikke har noe takstrelevant utdanning.
Hva er en bygningssakkyndig?
Den tredje tittelen som benyttes for personer som undersøker boliger er bygningssakkyndig. Bygningssakkyndig nevnes i Forskrift til avhendingslova (tryggere bolighandel), eller i takstforskriften som enkelte liker å kalle forskriften.
Forskriften forteller hva som er minstekravet for undersøkelser for omsetning av boliger.
I forarbeidene til Forskrift til avhendingslova (tryggere bolighandel), lå det et forslag om å ha minimum 120 studiepoeng for å kunne ta på seg oppdraget med å utforme en tilstandsrapport i forbindelse med salg av bolig. Teknisk fagskole / Fagskoleingeniør var altså ønsket som minste utdanningsnivå.
Mesterbrevutdannelsen som de fleste takstingeniører har som en maksimum utdannelse i dag, ville altså ikke vært tilstrekkelig for å utføre en tilstandsrapport ved omsetning av bolig.
Flere bransjeorganisasjoner mener at dette minstenivået med 120 studiepoeng må gjennomføres. Deriblant Eiendom Norge, Norges Eiendomsmeglerforbund og Huseierne at dette skulle vært minstekravet.
Certus Takst AS | CTAS
Daglig leder i Certus Takst AS | CTAS har Teknisk fagskoleutdannelse | 120 studiepoeng. Dette er utdannelsen flere bransjeorganisasjoner tar til orde for at bør være et minstekrav, for å kunne utføre en tilstandsrapport i forbindelse med salg av bolig.
Les Om takstutdanningen til Per Ole Bjørnstad, daglig leder av Certus Takst AS | CTAS